This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Periodoncia
Periodoncia
Què és la malaltia periodontal?
És una malaltia d’origen infecciós que està associada a diferents factors de risc com el tabac, la diabetis, la predisposició genètica i l’estrés entre altres.
L’acumule de placa bacteriana entre la geniva i la dent fa com una butxaca que són les bosses periodontals on es nien els bacteris i es va acumulant el càlcul. Quan aquests bacteris són suficients, el nostre sistema immunològic genera una resposta inflamatòria en la geniva contra ella i com a conseqüència, l’os comença a reabsorbir-se
Com detectar-la?
Els símptomes més comuns són: el sagnat al raspallat, la mobilitat, halitosi, recessió, espais negres entre les dents o sensibilitat. Clínicament, el sagnat al sondaje és indicatiu de si la malaltia està activa o inactiva, ja que un teixit inflamat és propens a l’hemorràgia, mentre que l’absència de sagnat en empriu prèviament inflamat és indicatiu de què hi ha hagut una millora de l’estat periodontal.
Com aconseguir la millora periodontal?
El tractament es basa en l’eliminació de la placa bacteriana i el càlcul a través de:
- Instruccions d’Higiene Oral (IHO) , un 80% del treball ho realitza el pacient dia a dia a casa amb una bona tècnica i amb l’ajuda de la higiene interproximal.
- Raspament i Allisat Radicular (RAR) , un 20% és treball del periodoncista, qui detoxifica l’arrel eliminant els bacteris i el càlcul que està adherit a ella. Es realitzen en 2 o 4 sessions d’uns 45 min aproximadament i al mes s’avalua la resposta dels teixits per a veure la millora.
- Teràpia Periodontal de Suport (TPA) , després de l’eliminació professional de la placa, els bacteris són capaços de nou de recolonitzar les superfícies dentals prèviament netes i encara que precisen un cert temps per a reorganitzar-se (9-12 setmanes) si no es controlen, tornen a produir lesions. La TPA es realitza a intervals de 3 a 6 mesos per a mantenir controlats els factors de risc i aquests intervals depenen de la col·laboració per part del pacient (temps, tècnica i utilització de raspalls interproximals)
- En funció de l’afectació i gravetat es requeriran altres teràpies per a corregir les seqüeles de la malaltia com:
Cirurgia Periodontal: eliminar els depòsits més profunds i eliminar bosses.
Cirurgia regenerativa: regenerar els defectes d’os.
Cirurgia estètica periodontal: per a guanyar banda de geniva en recessions.
Gingivitis
Les malalties periodontals són infeccions causades pels bacteris situats sota la geniva, en concret entre la geniva i la dent. L’acumulació de bacteris sota la geniva, organitzades en forma de placa bacteriana (ara es denomina biofilm dental), condueix a la inflamació dels teixits adjacents. Això és, a la gingivitis (inflamació de la geniva). Sempre que hi haja placa bacteriana hi haurà algun grau de gingivitis.
Perquè la gingivitis progresse a periodontitis, són necessaris més factors:
- Bacteris més patògens.
- Els factors genètics.
- Estrés, consum d’alcohol, sobrepés i, sobretot, el tabac.
- Malalties de la resta del cos com a diabetis, osteoporosi o infeccions freqüents per virus.
- La ingesta d’uns certs medicaments que produeixen augment en el volum o en la resposta inflamatòria de la geniva.
- Els mals hàbits d’higiene de la boca, juntament amb l’absència de cures professionals.
- Presència de dents mal col·locades o empastaments desajustats.
Periimplantitis
És la malaltia inflamatòria al voltant de l’os que sosté un implant dental. Està produït per una infecció bacteriana i afavorida per una sèrie de factors de risc com l’alcohol o el tabac o incorrectes hàbits d’higiene. La seua manifestació més evident és la pèrdua d’os i sol estar associada a una inflamació addicional dels teixits blans circumdants.
Quins riscos té una embarassada amb malaltia periodontal?
A causa dels canvis hormonals que es produeixen, durant l’embaràs hi ha una certa propensió sistèmica a tindre malaltia periodontal.
La gingivitis de l’embaràs és molt comú i afecta entre un 60-75% de les dones embarassades. Els signes de la malaltia comencen durant el segon mes de gestació i aconsegueixen el seu pic màxim en el huité mes.
Aquests problemes orals s’han relacionat amb el pes sota del bebé i el naixement prematur. Les dones embarassades han de sotmetre’s al tractament immediat de la malaltia periodontal per a reduir el risc de complicacions prenatals i postnatals.